"Enter"a basıp içeriğe geçin

Oyun Şarkıları

Sevgili çocuklar,

Şarkı söylemeyi ve oynamayı çok sevdiğinizi biliyorum. Bu kitabımda size oynarken şarkı söyletmeyi amaçladım. Hem de kendi yaratacağınız yeni oyunlarla farkına varmadan müzik çalışmış olacaksınız. Yaratıcılığınızı geliştirecek olan bu oyunlarla hem dünyanız güzelleşecek, hem başka alanlarda da yaratıcı olmaya başlayacaksınız.
Böyle oyun içerisinde öğrendiğiniz şarkıları ve bilgileri hiç unutmayacaksınız. Buna, “Oyun içinde öğrenme” ya da “Oynayarak yaşayarak öğrenme” de diyorlar. Gerçekte Kodaly, Orff ve Drama tekniklerinden yararlandım ve oyunlarımızı çocuklarla birlikte yarattım.
Uzun yıllar okulöncesi ve ilköğretim çağı çocuklarla çalıştım. Onlara şarkı öğretirken onlar bana oyun öğretiyordu. Böylece elinizdeki kitabı bir anlamda çocuklarla birlikte hazırlamış oldum.
Elinizdeki kitapla müziksel gelişmenize katkıda bulunacak önemli bir şarkı dağarcığına sahip olacaksınız. Öğrendiğiniz şarkılara yarattığınız yeni oyunlarla bir gün kendi kitabınızı yazın isterim. Benim torunlarım da sizin kitaplarınızla büyüsün dilerim.
Kitabın sol sayfaları öğretmeninizin, sağ sayfaları sizindir.. Ancak, lütfen öğretmeniniz size nasıl kullanacağınızı açıklamadan hiçbir resim yapmayın ve boyamayın. Zaten öğretmeniniz de sizinle oynayacak ve oynarken gereken boyama ve çizimleri birlikte yapacaksınız.
Haydi iyi eğlenceler.

Mahiye MORGÜL

 

Kitaptan bir çalışma:

Şarkı: Ambara Vurdum Bir Tekme

Ambara vurdum bir tekme bir tekme
Ambarın kapısı açıldı açıldı
İnci de boncuk saçıldı saçıldı
Limonu da böyle keserler keserler
Suyunu da böyle süzerler süzerler
Çamaşırı böyle yıkarlar yıkarlar
Çamaşırı da böyle sıkarlar sıkarlar
Çamaşırı böyle asarlar asarlar
Ütüyü de böyle yaparlar yaparlar
……
Önerilen Oyun: Çocuklar dairede ayakta dururlar. Oyuna ele tutarak başlanır.
“Ambara vurdum…” derken sağ ayakla bir tekme savrulur.
“Ambarın kapısı….” derken eller bırakılır, iki yana açma hareketi yapılır.
“İnci de boncuk… ” derken, boynundan inciler dökülmüş taklidi yapılır.
“Limonu da böyle… ” derken, avuç içerisinde kesme hareketi yapılır, vb.

Yaratma: Sırayla her çocuk şarkıya bir söz ekler ve bunun hareketini de yapar. Diğer çocuklar onun yaptığını tekrar eder.
Örneğin;
“Saçını da böyle tararlar tararlar”
“Kemanı da böyle çalarlar çalarlar”, vb.