Trabzon Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesinin konser salonunda 11-12 Haziran tarihlerinde ilki gerçekleştirilen Koro Festivaline Rize’den izleyici olarak gittim. Sadece Trabzon okullarının katıldığını düşünüyordum. Meğer programda Rize’den katılan bir koromuz varmış, tam sahneye davet edilirken “Rize Fatih Ortaokulu Korosu” diye adı anons edilince şaşırarak heyecanlandım. Program metnine bakınca Rize adını fark ettim, gurur duydum.
Okulun müzik öğretmeni Melek Yıldız Öztürkoğlu korosunu çok güzel hazırlamıştı, hakkıyla alkışlandı. Teşekkür plaketini festivalin büyük emektarı Besteci Yiğit Can Eyüboğlu’dan alırken fotoğrafını çektim.
Bu festival bir proje festivaliydi. Şubat 2024’de müzik öğretmenlerine yönelik Trabzon’da gerçekleştirilen Kur-Yönet-Paylaş projesi kapsamında çoksesli korolar için düzenlenen şeflik çalıştayına katılmış olan müzik öğretmenlerinin kurduğu korolar bu festivale katılma hakkına sahipti. Projenin koordinatörü, Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Dr. Yiğit Can Eyüboğlu bu festivalin başından itibaren en büyük emektarı olarak en büyük alkışı hak edendir.
Rize Fatih Ortaokulu müzik öğretmeni Melek Yıldız Öztürkoğlu, kendisi Trabzon’da yaşayan bir müzik öğretmeni olarak, adı geçen şeflik çalıştayına katılmış olmakla kendi korosunu bu festivale götürmeye hak kazanmıştı. Melek öğretmenimizi Rizeliler olarak, bir de eski Gülbahar mektepliler olarak sevgiyle kucaklıyoruz. Güzel bir işi başardı, kendisini bir kere daha kutluyorum.
Fatih Ortaokulunun müdürü Uğur Küçükvar da salonda protokoldeydi. Okulunun korosunu gururla dinledi, alkışladı. Yan yana izledik, kendisini tebrik ettim. Öğrencilerine verdiği moral destek için mahallem adına ayrıca teşekkür ediyorum.
Belirtmeliyim; Fatih Ortaokulu benim ilkokulu okuduğum Gülbahar İlkokulunun devamı olan, Gülbahar İlköğretim Okulunun bölünmüş orta kısmıdır. Yani 65 yıl önce okuduğum ilkokulumun korosuydu bu koro, büyük sürpriz oldu benim için. Kırk yıl sonra emekli müzik öğretmeni olarak dönüp geldiğim Rize’de mahallemin onuru böyle bir koroya ben ne katkı verebilirim, onu düşünmeye başladım. İlk aklıma gelen şu oldu; mahallemde açtığım Mayana Müzik ve Tarih müzesindeki arşivimi, çalgılarımı ve müzik eğitim malzemelerimi Melek öğretmenin ve koro öğrencilerinin hizmetine açmalıyım!
Trabzon 1.Koro Festivalinde 26 koro dinledik. Konsere hazırlanan bütün müzik öğretmenlerini, bütün öğrencileri ve onların özverili velilerini tebrik etmek gerekir. Koro müziği insana en şifalı olan müzik türüdür. Koro tınısı meditasyondur, ruhsal dinginlik verir, sakinleştiricidir, mutluluk hormonunu çalıştırır, iyileştiricidir. Ya koroda şakı söylemeli, ya da konserde canlı koro müziği dinlemeli. Herkese öneriyorum.
Aşağıda konserden fotoğraflar göreceksiniz. Mahallemi ve Rize’yi gururla temsil ettikleri için müzik öğretmenleri Melek hanımı ve korosunda görev alan sevgili yavrularımızı gönülden tebrik ediyorum.
Değişen müfredata göre bundan sonra birlikte şarkı söylemenin önüne engeller gelecek, çalgı dersini seçen öğrenci toplu müzik dersini muhtemelen alamayacak. Dört yıl sonra böyle ortaokul korosu hiç kurulamayabilir.
Mahallemde, eski okulumun devamı olan Fatih Ortaokulunda, bu son virajda açmış olan koro müziği çiçeklerini sevgiyle kucaklayalım, kutlayalım.
Ben, koro müziği pedagojisi üzerine kitaplar yazmış bir eğitimci yazar olarak, on gün önce Türkiye Korolar Şenliğinin 26.sını Ankara’da değerlendirme kurulunda izlemiş bir müzikolog olarak, kendi mahallemin korosunu Trabzon 1.Koro Festivalinde Akçaabat Güzel Sanatlar Lisesi Konser Salonunda izlemiş olmaktan son derece mutluyum, gururluyum. Emeği geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum.
13.6.2024 RİZE
Mahiye Morgül
Güncellenmiştir: 20.6.2024
Bu yazı yorumlara kapalı.