Safra kesesinde çamur olan birisi vardı. Tavuğun taşlığındaki zarı yiyerek kendini iyileştirdi. Merak edip internette araştırdım, her derde deva bir kaynağa ulaştım. Kaynakta özetle şöyle yazıyordu:
Tavuk taşlığının faydaları özellikle gelişme çağındaki gençler için saymakla bitmez.
Özellikle yüksek kolesterol ve obezite hastalığı olanlar tarafından kullanılması önerilir. Doymuş yağ ile kolesterol oranı düşük bir öğün, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, felç ve ayrıca bazı kanser türlerinin oluşmasını önlemekte etkilidir.
Beyaz kan hücrelerinin artmasını sağlayan B12 vitamini taşlıkta yeterli oranda vardır, Eksikliği halinde unutkanlığa, bunamaya, bunalıma ve halsizliğe yol açabilir. Veganlarda, yaşlılarda ve anemi veya gastrointestinal bozukluğu olanlarda sıklıkla B12 vitamini eksikliği görülür. B12 vitamini beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.
İçerdiği Selenyum minerali, meme, prostat, mesane, akciğer ve cilt kanserine karşı savaşmakta faydalıdır. Tiroid hormonlarından kaynaklanan problemlere karşı etkilidir. Oksidatif strese ve onun neden olduğu stres kaynaklı hastalıkları büyük ölçüde önler.
Hamile kalmaya çalışanlar için yararlıdır ve üreme sağlığını tehdit eden faktörlere karşı korur.
İçindeki niasin sayesinde, dolaşım sisteminin sağlıklı bir biçimde çalışmasına yardımcı olur, aynı zamanda hormon bozukluğuna karşı etkilidir.
Cilt ve saç sağlığı için çok faydalı olan riboflavin kaynağıdır. Sıklıkla taşlık tüketilmesi, saçların daha güçlü olmasını sağlarken, cildin yaşlılık belirtilerine karşı koymasını destekler.
Taşlık, vücudun demir, fosfor ve çinko ihtiyacını karşılar. Demir, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Kalp ve kasların sağlıklı çalışması için fosfor devreye girer. Çinko ise, bağışıklık sistemini iyileştirir ve güçlendirir. Taşlık aynı zamanda, magnezyum, B vitaminleri ve diğer besin ögelerine sahiptir.
Demir eksikliği yorgun ve bitkin hissettirir. Kansızlığa neden olmasının yanı sıra, sabahları yataktan kalkmak için gerekli olan enerjiden mahrum bırakır. Hücresel sağlık için önemlidir. Bağışıklık sisteminin işlevlerini yerine getirmesi için demire ihtiyacı vardır. Bu mineral kaslara oksijen taşınmasını sağlar. Günlük demir oranı düşük olan bir beslenme rutini, kasların güçsüzlüğüne, halsizliğe, kolay kırılan tırnaklara, tekrarlayan baş ağrılarına, göğüs ağrısına ve düzensiz kalp atışına neden olan anemiyi meydana getirir. Bir porsiyon taşlık, yüzde 18 ile günlük demir ihtiyacını karşılar.
Taşlık zarının faydası: Karaciğerin ve sindirim sisteminin fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir, ayrıca hazımsızlığı gidermekte etkilidir. Taşlık zarının faydalarından istifade etmenin en iyi yolu haşladıktan sonra suyunu içmektir. Safra kesesi ve böbrek taşlarının doğal bir şekilde düşmesini sağlar. Bu rahatsızlıklardan kaynaklanan ağrıları ve sancıları azaltır.
Taşlık zarı nasıl temizlenir?
Hazır satılan taşlıkların, genellikle zarları ve taşları temizlenmiş olur. Fakat buna rağmen tekrar kontrol etmek ve temizlemek daha iyidir. Pişirmeden önce taşlıkları iyice kontrol ettiğinizden emin olmalısınız. Taşlığın içinde bulunan zarı soyarak çıkarmalısınız. Çok sık rastlanılmasa da, bazen içinde taş kalmış olabilir. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için buna özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu işlemlerden sonra bol suyla yıkanmalıdır.
Yukarıdaki bilgileri internetten aldıktan sonra Rize’de ünlü bir markanın tavuk etini satan et satış bayisine gittim, tavuk taşlığı istedim. Şöyle bir cevap aldım; “Getirtiyorum, alan olmuyor, atıyoruz, artık getirmiyoruz.”
Sonra Ankaralı bir arkadaşıma açtım konuyu, “Çocukluğumda annem bize taşlık sote yedirirdi, tavuk ciğeri de yerdik. Sonra biz de unuttuk taşlık yemeyi, neden bıraktık bilmiyorum”, dedi.
Sağlıklı yemekler unutulurken, sokağın ayaküstü yemekleri (fast food) evde yemek pişirmeyi de bitiriyor, yeni hastalıklara sebep oluyor, derken, baktım ki derde deva turunçgil meyvelerimiz de bitiyor. ÇARE Mİ?
Çare sende, bende, belediyemizde, tarım müdürlüğünde, sağlık müdürlüğünde, aile sosyal işler dairesinde, ziraat fakültesinde, peyzaj mimarlık fakültelerinde…
17.1.2023
Bu yazı yorumlara kapalı.