"Enter"a basıp içeriğe geçin

İngilizce 5 Movie ünitesi Casusluk Eğitimine Ayrılmış Gibi 16.9.2019

2019-2020 ders yılında MEB tarafından okullara gönderilen İngilizce kitaplarını incelemeye devam ediyorum.  

            İngilizce 5.sınıf ders kitabı şimdi önümde. MEB tarafından onaylı Özgün Yayınlarında basılan bu kitabın Sinema (Movie) ünitesinde çocuklara hangi filmler öneriliyor ve filmle ilgili ne gibi sorular soruluyor, bunu herkesin bilmesini ve buna kafa yormasını istiyorum.  

Konusu casusluk olan “Çılgın Çocuklar” diye dilimize çevrilen bir Spy Kids film serisi var ve son dizide çocuklar da katılıyor casusluk serüvenine. Movie ünitesinin soruları ve diyalogları bu filmden alındığı için konusuyla ilgilendim. İnternette hakkında bilgi aradım. Anne babaları casus olan iki çocuk onların maceraları dinleyerek büyümüşler, bu iki çılgın çocuk serinin yeni filminde anne babasıyla beraber ücretli casusluk yapıyor. Sorulan soruları cevaplayabilmek için bu filmi izlemiş olmayı gerekiyor.

1-“Spy Kids” ne tür filmdir? (Macera filmi)

2-Filmde oynayan kaç çocuk var? (iki)

3-Casusluk yapan hangisidir?

Görüldüğü gibi İngilizce dersinde çocuklarımız artık çocuk casuslarla tanışmaktadır.

 Zaten 2010 yılından itibaren şifreli yazı (gizli mesaj) öğretimi her derste veriliyordu. Sırada ‘casusluk nasıl yapılır’ vardı, demek ki onu da böyle öğrenecek çocuklarımız.

Ailece sözleşmeli casusluk!

Öyle görünüyor ki, küresel piyasanın ihtiyacı olan macera sever ara elemanlar artık böyle sinema ile ders kitapları piyasası ortaklığıyla yetiştirilecek.

 Geometriyi öğretmediğimiz çocuklarımıza sözleşmeli ara eleman casusluk öğretmeye geçiyoruz. Zaten 3.Sınıf Hayat Bilgisi dersinde ayda bir arkadaşı ve ailesi hakkında gözleme-fişleme anketleri yapıyorlar. Ne kaldı öğrenmedikleri, merak ediyorum.

Spy Kids film serisi hakkında internette yazılanlar

Movie ünitesindeki bir görselde iki çocuk sinemaya gitmek yerine DVD satın almaya dükkana girmişler. “Spy Kids” adlı, anne ve babası casus olan iki çocuğun kendilerinin de katıldığı casusluk maceralarını anlatan filmi satın almışlar. Öğrencilere bu filmle ilgili soru yöneltiliyor; Filmde kaç çocuk var? Casus olan hangisidir?

“How many children are there in the movie?”

“Who is the spy?”


Öğrenci, filmi izlemeden bu soruya cevap veremez. Ben de sorulardan huylandım ve Spy Kids hakkında yazılanları internette aramaya karar verdim. Bir yerde şöyle yazıyordu:

Spy Kids serisi, Robert Rodriguez tarafından yaratılan bir Amerikan casus macera komedi filmi dizisidir. Bu franchise, ebeveynlerinin casusluğuna katılan iki çocuk olan Carmen ve Juni Cortez’in maceralarını takip ediyor.

Aynı ünitede öğrencilerin 80.sayfada yer alan korku ve macera filmlerini oynayarak canlandırmaları isteniyor. “Grubun canlandırdığı film hangisidir, tahmin edin” yönergesiyle her çocuğun bu afişlerdeki filmleri önceden izlemiş ve konusunu öğrenmiş olması gerekiyor. Bu demektir ki, çocuklar afişlerdeki kötü karakterli filmleri satın alacaklar ve izleyecekler.

Eğer İngilizce öğrenmek bahanesiyle 11 yaşında çocuğa macera ve casusluk filmi izlettiriliyorsa, bu ne eğitimidir? Sembollerle şifreli yazı yazmak da okuma yazma ile beraber öğretiliyorsa iki kere düşünmek gerekir.

Ayrıca anlıyoruz ki Movie ünitesinde post-truth film DVD’lerinin satışları artacak. Bu kitapların mali destekçileri de yoksa onlar mıdır?

Görünen odur ki küresel sinema sektörü bizim ders kitaplarımıza egemen olmuştur. Biz kamucu eğitim sistemini terk etmişiz ve Amerikan piyasacı eğitim modeline çoktan geçmişiz!

Movie ünitesinde afişi verilen filmlerle (s.80, 2A.) “Bu hangi filmdir?” oyunu oynatılıyor. Çoğu gerçek dışı (Post Truth) ve kötülük üzerine roller içeriyor.

Yönergesinde “Bir film seç, ana karakteri mimiklerle tarif et, filmin adını söyleme, diğer öğrenciler hangi film olduğunu tahmin etsin” deniliyor. Rolüne girdiği zaman çocuk o karakteri hiç unutmaz.

Harry Potter yeniden sahnede…

İngilizce 5.sınıf kitabının 87.sayfasında “büyülü okul”u olan Harry Potter işleniyor. Bu serinin değişmez kahramanı illüminati totemi olan baykuştur. Baykuş resimleri 1.Sınıf Okuma Yazma kitabından itibaren bütün Türkçe, Matematik ve İngilizce kitaplarında yer alıyor.

Kitapta “Harry Potter ne yapar? O sihir yapar. Büyülü okula gider” gibi soru-cevaplarla kahramanın akıl dışı serüvenleri olağanlaştırılmaktadır. Hakkında bilgi ararken karşıma çıkan bir afişte “Harry Potter World Hindi” yazıyordu, bir kere daha şaşırdım.

5.sınıf kitabında Ghost House (Hayalet Ev) gibi birçok korku filminin afişi var. Bunlar işlenirken öğrencinin bu filmleri izlemiş olması gerekiyor. Öğrenci soruya cevap verebilmek için dolaylı olarak buna mecbur edilmektedir.

Biz kendi geleneksel eğitim ilkelerimizi terk ettik, çocuklarımıza ailece izlemeyeceğimiz filmleri izletmelerine göz yumuyoruz. Bunun vebali hepimizedir.

Anımsayalım; 2015’de okutulan 5.sınıf İngilizce kitabında Vampir filmi vardı. Başrol oyuncuları sarmaş dolaş halde resmedilmiş ve “Genç kız vampire neden âşık oldu” diye soruyordu. Öğrenci cevap verebilmek için filmi izlemek zorundaydı, çocuğu doğru cevap versin diye ailece bu filmi izleyenler bile oldu.

Bu taktikle eğitsel değeri olmayan korku ve macera filmleri okula ve evlerimize kadar sokuldu. Bir yandan da internetteki her türlü çöplükle çocuklar muhatap edildi.

Örneğin, bu yıl İngilizce 3.sınıf kitabında harfleri şifreleme öğretiliyor (Tutku yay. 2019, s.25) ve bu sırada NİNJA sözcüğünün karşısına gözleri maskeli teröriste benzer kötü bakışlı bir çizgi karakter var.  Terörist zannettim. Merak edip internete girdiğimde karşıma 1990’ların dizisi Ninja Kaplumbağalar çıktı. Kötü karakterli filmlerden diziler yapılmış.

Çizgi karakterin teröriste benzerliğinden hareketle, bu resmin ders kitabına girmesini teröristi aşinalaştırma görseli olarak yorumlamak hiç yanlış olmayacaktır.


Benim merak ettiğim gibi bu yıl 3.sınıfta okuyan öğrenciler de bu görseli merak edip Ninja filmlerine internetten veya CD marketlerde ulaşmak isteyeceklerdir. Eğitimin görevi asla bu değildir.

Mavi Balinalı oyunlar her an her yerde yine var

Velilerin yoğun şikâyetleriyle kaldırılan mavi balinalı 2017 MEB basımı Matematik 1.Sınıf ders kitabından sonra çok daha fazlasıyla her kitapta yer aldı. Örneğin 5.Sınıf İngilizce kitabının 138.sayfasında rakamları öğretmek bahanesiyle bir kere daha oyun figürü olarak karşımıza çıkabiliyor. Başka resim kalmamış gibi korsan ile mavi balina, iki kötülük resmi aynı karede:



Çocuklarımıza İngilizce mi öğretiyoruz yoksa bu bahaneyle kötü işler yapanları model diye önlerine mi koyuyoruz?

İngilizce öğretilmediğini de görüyorum. Gramer hiç yok artık, sokak dili “How are you doing?” diyor, “Wow!” diye cevap veriyor…

Beşinci sınıf İngilizce kitabı böyle de Türkçe kitabı nasıl acaba diye sorarsanız, buyurun siz karar verin. 207.sayfada “İnsansı Robotlarla Tanışalım” başlığı altında SATAN işareti veren robotla tanışıyor öğrenci:

Bu işareti sadece MEB basımı kitaplarda değil “Bana da Türkçe” gibi bakanlıktan onaylı olmadığı halde okullara girebilen ders kitaplarının kapaklarında da görüyoruz.

Türkçe dersinde çocuğu internete yönlendirmek ne kadar doğrudur?

Satanist işareti yapan görsellerle ders işleyen 5.sınıf Türkçe kitabının “Gelecek derse hazırlık” yönergelerinde öğrenci daha çok internete yönlendirilmektedir. “Çocuk Dünyası” ünitesinde, 73-108 sayfaları arasında, uçurtma yapımından internet oyunlarına kadar Türkçe öğretimiyle hiç ilgisi olmayan konular buna örnektir. Türkçe öğretiminden ziyade çocuğu bilgisayar oyunlarının başında tutmak üzere özel kurgulanmış bir ünitedir.  

Bir bahaneyle bilgisayar derslerini okuldan kaldırıp Türkçe dersini bilgisayar literatürünü öğretmeye ayırmış durumdayız. Örneğin, 99.sayfada cracker (sistem kırıcı), joy-stick (kumanda kolu), multimedya (çoklu ortam), network (bilgisayar ağı), off-line (çevrim dışı), on-line(çevrim içi), playmaker (oyun kırıcı) kripto (saklı yazı), nickname (takma ad), play-off (üst küme), vb onlarca teknik İngilizce bilgisayar terimi öğretilmektedir. Alan adı, com, edu, gov, org, mil, net, biz, info kelimeleri tablolarla uzun uzun anlatılmaktadır. Bir başka sayfada, tabloda verilen biz/gov/org sitelerinden hangilerinin daha güvenilir olduklarını işaretlemesi çocuktan isteniyor.

Yine Çocuk Dünyası başlığı altında, sayfa 91’de, Hazırlık Çalışmaları’nda bilgisayar oyunlarına yönlendirme yapıldığını görüyoruz:

1.Hangi bilgisayar oyunlarını oynuyorsunuz? Bu oyunların hangi ülkede yapıldığını, karakterlerini, amacını, bölümlerini vb.ni anlatınız.

2.Bilgisayar oyunlarını oynarken ve oynadıktan sonra kendinizi nasıl hissediyorsunuz?

3.Sizce bilgisayar oyunları çocuklar için yararlı mıdır, zararlı mıdır?

Yine bilgisayar ve internetten dosya indirme komutları (s.205): Gözat, Dosya Yükle, Ekran Görüntüsü, Kullanma Klavuzu…


Bu bir 5.Sınıf Türkçe kitabından ziyade internet kullanma klavuzudur.

Yani çocuklarımız bildiğimiz Türkçe dersini görmüyor. Diyebilirim ki çocuklar, öğretmenine ödevini internetten göndermek dahil, okulsuz (Amerikan tipi, kontrolsüz, başıboş) eğitime doğru hızla hazırlanıyorlar.

Çocuklarımız İngilizce dersinde ise İngilizce değil korku ve casusluk filmleri izlemeyi öğreniyor. Bu nasıl eğitimdir?

Mahiye Morgül

15.9.2019 -Rize

Bu yazı yorumlara kapalı.